Excelleren in aanbidding

Excelleren in aanbidding

Misschien een beetje een vreemde titel maar ik geloof dat dit iets belangrijks is wat we nog wel eens vergeten. Het is belangrijk om te excelleren in aanbidding. Waarom? Hieronder leg ik het je in drie redenen uit en geef je wat tips over wat je zou kunnen doen om hierin te groeien.

Psalm 33:3 zegt in een Engelse vertaling: Play skillfully unto the Lord! In een oude Nederlandse vertaling staat hier “speelt wel”. Het woordje “wel” slaat hier op goed, niet afleidend, mooi en aangenaam. Het woordje “skillfully” heeft te maken met je skills, je ervarenheid, bekwaamheid. Het is een opdracht onszelf te bekwamen in het spelen voor God, worden als een ervaren muzikant en aanbiddingsleider voor de Heer. Bezig zijn je voortdurend te ontwikkelen. Maar doen we dat?

Vaak verwarren we dit met perfectie. Alsof we perfect zouden moeten spelen, zonder fouten. Maar dat is niet wat ik bedoel. Excelleren heeft in zich dat je fouten mag maken, bij perfectie is de enige optie om goed te zitten. Bij perfectie zit daarom controle en angst. Bij excelleren gaat het om inspanning en ontspanning. Het gaat meer om de reis die je maakt dan de bestemming die je moet bereiken. Acceptatie zit in excelleren terwijl veroordeling woont in de perfectie.

Excelleren is het beste geven van jezelf en daarmee wijzen naar Jezus

Het draait er dus om dat we niet kijken naar een te behalen doel buiten onszelf maar kijken naar wat God in ons heeft gelegd en dat inzetten, ontwikkelen en terug geven aan Hem. In het musiceren en aanbidding leiden geven we het beste van onszelf. Niet om zelf de eer op te eisen en te horen hoe goed we zijn maar om naar Jezus te wijzen en Hem er mee te eren.

Maar hoe doe je dat?

1. Memoriseren

Weet wat voor partij je moet spelen van elk lied. Weet hoe je het arrangement moet spelen, de volgordes van elk lied. Aan alle vocalen: Ken je teksten uit je hoofd (!!!).

Als je zondag op podium staat is het allermooiste dat je alles uit je hoofd weet. Waarom? Omdat je dan geen aandacht hoeft te besteden aan je bladmuziek, aantekeningen en andere zaken. Je kunt je focussen op Jezus en genieten van wat Hij gaat geven. Als je telkens moet kijken wat voor akkoord je moet aanslaan of hoe de tweede zin van het lied ook alweer ging met je met heel andere zaken bezig dan met het leiden van de aanbidding. Natuurlijk is het niet erg om bij belangrijke momenten zoals het einde van een lied, overgang of ander belangrijk moment even goed op te letten en even naar elkaar te kijken om het zo goed mogelijk met elkaar te spelen. Maar het allerbeste is dat je in je hoofd weet wat er moet gebeuren zodat je niet hoeft te twijfelen en kan blijven in de flow, de reis die je maakt met de gemeente in het ontmoeten van God.

Dus leer je teksten uit je hoofd, oefen ze voor de spiegel, zeg hard op hoe de volgordes van de liederen gaan en hoe de overgang van het ene lied in het andere gaat. Op die manier blijft het beter in je hoofd zitten.

Denk eens na hoeveel tijd je daadwerkelijk hier aan besteed en wat zou een eerste stap zijn om hierin jezelf meer te ontwikkelen? 

2. Denk na over wat je gaat zeggen

Als aanbiddingsleider is het belangrijk dat je nadenkt over wat je gaat zeggen. Denk na over de focus van de liederen, de boodschap van de preek en de plek die je hebt in het geheel van de dienst. De Heilige Geest werkt niet alleen maar op zondag maar is als het goed is verweven met je manier van leven. hij werkt dus ook in je voorbereiding. Je kunt dus anticiperen op hoe de Heilige Geest wil spreken door jou heen in de dienst. Misschien via een tekst of een gedeelte van een lied.

Wacht niet tot zondag maar bid gedurende de voorbereiding tot de Heilige Geest of Hij je wil leiden in de aanlooptijd tot de dienst.

De Heilige Geest werkt niet alleen op zondag

3. Je team helpen excelleren

Je kunt goed bezig zijn met het kijken naar hoe jezelf kunt excelleren maar het is ook je taak om het gehele team daarin te helpen. Denk niet te moeilijk. Help ze door de liederen op tijd aan te leveren. Zorg voor goede tekstbestanden, bladmuziek en mp3tjes zodat ze weten wat er van hen verwacht wordt. Geef door wat de flow is van de setlist en de toonsoorten waarin het lied gespeeld wordt.

Help je team zich goed voor te bereiden

Breng ook tijd door met het team. Wees niet alleen bezig met het instuderen van de liederen. Naast het muzikale is het ook belangrijk om tijd voor elkaar te nemen, het leven te delen, voor elkaar te bidden maar ook om samen God te zoeken, de tijd nemen om Hem te aanbidden en te luisteren naar Zijn stem. Je moet dus een goede balans houden tussen het muzikale, het geestelijke en en het sociale.

Dus…

Stel jezelf na elke dienst de vraag: Heb ik het beste van mezelf gegeven? De Bijbel draagt het ons op om het beste van onszelf te geven. De God die alles gaf voor ons, wat we straks weer mogen gedenken en vieren met Goede Vrijdag en Pasen verdient de hoogste eer en aanbidding daarvoor. Hij verdient dat wij het beste, van wat Hij in ons heeft gelegd, weer terug geven als dank en eer aan Hem.

Binnenkort post ik hier tien vragen die ik mezelf altijd stel in de week na een dienst waarin ik heb gespeeld. Het helpt mij scherp te blijven en alert op wat God me wil leren in deze bediening.

One Reply to “Excelleren in aanbidding”

  1. Bedankt voor dit duidelijke stuk. Ik zing in een praiseband en wij willen natuurlijk zo perfect mogelijk spelen en zingen maar weten ook dat we niet perfect zijn. Wij vinden het soms moeilijk om de scheidslijn te vinden tussen een goede performance neerzetten en een goede aanbidding leiden voor de mensen in de zaal. We moeten ons zelfs soms herinneren dat we niet voor ons zelf op het podium staan maar voor God en om de mensen te begeleiden in hun aanbidding. Ik zal dit delen met de rest van het team. Dank je wel. Groeten Karolien.

Geef een reactie