Blijven drinken… (2/2)

Blijven drinken… (2/2)

Vorige week heb ik een begin gemaakt over waarom het belangrijk is om dichtbij Jezus te blijven. Vandaag vertel ik de rest van mijn verhaal en wil ik jullie meenemen in wat aanbidding kan doen en wat het uitwerkt. Ik ben er enorm enthousiast over! 

Aanbidding is een ontmoeting met Jezus. In die ontmoeting legt Hij soms, net zoals bij de vrouw uit Johannes 4, de vinger bij ons op de zere plek. En dan gaat Hij met ons aan de slag. Aanbidding heeft alles te maken met jezelf afleggen. Laat ik het anders zeggen: Aanbidding brengt ons tot volledige bloei!

Romeinen 8:1 Dus wie in Christus Jezus zijn worden NIET meer veroordeeld. Jezus legt de vinger op de zere plek maar Hij veroordeeld ons niet! We worden niet veroordeeld omdat we IN Jezus zijn. Zie je hoe belangrijk het is dat we in Jezus zijn?


Aanbidding brengt ons tot volledige bloei!


Jezus wil ons helemaal vernieuwen, niet alleen een klein beetje. Jezus gaat toch ook niet maar voor de helft voor ons staan waardoor God ons voor de helft als heilig ziet. Nee! Jezus gaat compleet voor ons staan en God ziet ons als compleet heilig aan wanneer we Jezus erkennen als onze verlosser. Jezus wil ons helemaal. Alles van wie wij zijn is verenigd met alles van wie Hij is.

Aanbidding is niet een blok liederen waarin we in een ‘fijne’ emotie zitten. Die emotie is onderdeel van iets veel groters namelijk: de impact die het heeft op ons leven waardoor God het gebruikt zodat het vrucht draagt! Emotie in aanbidding is een onderdeel, het herstel van ons door God is het einddoel. “Worship changes the worshipper into the image of the One worshipped – Jack Hayford.”


Emotie in aanbidding is een onderdeel, het herstel van ons door God is het einddoel


Aanbidding is niet een ‘arriveren’ maar iets om ons in beweging te krijgen. In de ontmoeting met Jezus wil Jezus ons tot volledige bloei laten komen. Dat herstellen, vernieuwen, snoeien, jezelf afleggen doet soms pijn omdat je jezelf tegen komt. Maar het is Jezus die ons roept! Net zoals in de hof van Eden God niet vraagt “wat heb je gedaan…?” maar “waar ben je?” We moeten opnieuw leren wat berouw is en inzien dat er vreugde zit in berouw. Het komt aan op de vraag of we zwak durven zijn.

In dat moment van berouw keren we ons af van het slechte en draaien ons richting Jezus. Het is het moment van verandering, dat God iets nieuws doet in je leven. Ken Costa zegt: Worship is the moment of pivot: the change and switch into something new in your live! 


Worship is the moment of pivot: the change and switch into something new in your live!


 Aanbidding vangen we niet in vormen maar door het zijn in Jezus. In het eerste deel vertelde ik over dat beeld van die woestijn en dat ik met Jezus door het gras liep. Het beeld was nog niet helemaal afgelopen. Op een gegeven moment liep Jezus naar een boom toe en gaf me een stok. Hij zei: Leun op mij als het even niet meer lukt. En daarna gaf Hij mij een flesje water. Jezus zei: blijf drinken!

Ik heb op de startavond met mijn muzikanten en zangers iedereen een flesje water gegeven. Kijk naar het water in het flesje zei ik. En wees je bewust er van dat het water in het flesje zit. Na een halve minuut vroeg ik iedereen om de dop er af te draaien en heel bewust een slok te nemen.


Blijf drinken!


Johannes Calvijn: We moeten begrijpen dat zolang Jezus buiten ons blijft en we gescheiden van Hem zijn, alles wat Hij heeft gedaan voor ons en voor de mensheid heeft geleden nutteloos blijft en geen waarde heeft voor ons.

Wanneer we Jezus plaatsen buiten onze setlisten, onze repetities en ontmoetingen met elkaar dan is het lijden van Jezus nutteloos geweest zegt Calvijn. Geef Jezus een plek in al die dingen. Anders wordt Jezus een historisch figuur die we bekijken in een museum. We kopen een kaartje bekijken Jezus in een glazen vitrinekast en lopen weer door. Maar als Jezus buiten ons is… wat dan? Wie ben ik dan? Wat ben ik dan?

We moeten Jezus leren volgen, zijn leven bestuderen en Hem kopiëren. Proberen, volgen en falen want kopiëren kunnen we Hem niet. We moeten ons verenigen met Hem, samensmelten met Hem. Het is Christus in ons en wij in Hem!

Handelingen 17:17,28 Het was Gods bedoeling dat we Hem zouden zoeken en Hem al tastend zouden kunnen vinden, aangezien Hij van niemand van ons ver weg is. Want in Hem leven wij, bewegen wij en zijn wij. Of, zoals enkele dichters van u hebben gezegd: “Uit Hem komen ook wij voort”.

Aanbidding is een geschenk van God waarin we dat kunnen doen. Jezus zegt in Johannes 15 blijf in Mij dan zal Ik ook in jullie blijven je zult veel vrucht dragen.


Samensmelten met Jezus


Een laatste Bron wil ik met jullie delen. En dat is uit Ezechiel 47 vers 1-12. Het is even wat tekst maar de rijkdom die er in staat is van grote waarde voor ons! Ik neem je mee!

Toen bracht de man mij terug naar de ingang van de tempel. Ik zag water van onder de ingang van de tempel wegstromen in oostelijke richting. 

Het water komt uit de tempel. In het nieuwe testament wordt ons geleerd dat wij die tempel zijn. Wij zijn de tempel van de Heilige Geest. Dus uit ons moet het water beginnen te stromen. Jezus in ons! Wij moeten niet ergens naar toe gaan maar we moeten de Bron aanboren!

Al metend nam hij mij over een afstand van 450 meter mee langs de stroom en zei mij mee over te steken. Op die plaats kwam het water tot aan mijn enkels. Nog eens 450 meter en het kwam tot mijn knieen. Nog eens 450 meter verderop reikte het water tot mijn middel. Bij het volgende meetpunt na 450 meter was het water zo diep dat ik moest zwemmen om te kunnen oversteken. Lopen was niet mogelijk. Hij zei mij te onthouden wat ik had gezien en nam mij mee terug langs de oever. Toen ik aan de oever terugkwam, zag ik talloze bomen staan! Hij vertelde mij toen: ‘Deze rivier stroomt in oostelijke richting door de woestijn en door het Jordaandal naar de Dode Zee, waar het het zoute water zal genezen en weer fris en helder zal maken. Alles wat met het water van deze rivier in aanraking komt, zal leven.

Dit is het water waar Jezus ook over spreekt in Johannes 4, het levende water! Soms voel jij je misschien ook wel eens levenloos, schaam jij je, heb je het weer verknoeid of denk je dat er niet veel hoop is. Dan is het zijn macht die ons kan veranderen en genezen! Geloof je dat? Dat zijn macht je kan veranderen en genezen? Wanneer wij de Bron aanboren in ons leven staat Jezus klaar om onze dorst te lessen. Hij komt ons tegemoet om ons te veranderen en te genezen.


Gods kracht kan ons veranderen en genezen!


De Dode Zee zal wemelen van vis, omdat haar water weer zuiver zal zijn. Waar dit water ook stroomt, zal het leven brengen. Vissers zullen langs de kusten van de Dode Zee staan en vis vangen van Engedi tot aan En-Eglaïm. Overal langs de kust zullen visnetten in de zon liggen te drogen. Alle soorten vis zullen in de Dode Zee rondzwemmen, net als in de Middelandse Zee. Alleen de moerassen en poelen zullen niet worden genezen, zij zullen zout blijven. Langs de rivieroevers zullen allerlei  soorten vruchtbomen groeien. De bladeren zullen nooit verdorren en afvallen. Er zullen altijd vruchten aan zitten. Elke maand zal er een nieuwe oogst zijn, zonder ook maar één misoogst!

Verwachten wij ook elke keer weer die nieuwe oogst? Wil jij die nieuwe oogst zien? Wat is je verwachting? Het is Jezus in ons die door ons heen werkt. Wanneer wij de Bron aanboren begint het water te stromen. Eerst komt het tot onze enkels, dan tot onze knieën, dan tot onze middel totdat we komen op een punt dat we er in zullen zwemmen.

Want de bomen krijgen voortdurend water van de rivier die in de tempel zijn bron heeft. Het fruit zal als voedsel dienen en de bladeren zullen geneeskrachtig zijn.

Gods Geest zal gaan werken en we zullen zien dat mensen in de ontmoetingen met Jezus zullen herstellen, genezen, nieuwe kracht ontvangen, nieuwe hoop en getroost zullen worden. De oogst zal te zien zijn OMDAT…? het water krijgt van de rivier die in de tempel zijn bron heeft!

Willen we de waterval van God kracht zien in ons leven en in onze gemeente? Dan begint het vervolg van onze reis bij de Bron. Jezus zegt in Johannes 4:10 “Als u eens wist wat God wil geven…” We zullen in Jezus moeten blijven, dan zal Hij in ons blijven en zullen we veel vrucht dragen en zien.

Willen we dieper duiken? Dan begint het bij het aanboren van de Bron!

Gods zegen dit seizoen!

Heine

6 Replies to “Blijven drinken… (2/2)”

  1. Het zijn mooie woorden maar geeft naar mijn indruk te weinig aan hoe je als Christen in het leven moet staan; voor jezelf, je naaste en voor deze wereld

    1. Dag Oom Koop! Wat leuk dat je het hebt gelezen. Je hebt helemaal gelijk. Waar ik over schrijf gaat in die zin dus ook echt over onze horizontale relatie met Jezus in plaats van onze verticale relatie tot onze naaste. Het is ook bedoeld om muzikanten, zangers en aanbiddingsleiders aan te sporen om in deze horizontale relatie te steken als fundament voor datgene waarin ze mogen voorgaan in hun kerk. Maar het een kan ook niet zonder het andere. Ik zal zeker ook nog eens iets gaan schrijven over de hoe zich dit vertaald in hoe we met onze medemens omgaan. Bedankt voor de aanmoediging! Heine

  2. Bedankt Heine voor de fijne uitleg, ik herken dingen het is zo goed om te delen met elkaar, ach aanvullingen zijn goed om te horen en kun je op inspelen. Het is goed zo ga door Hein wij genieten van jouw passie voor Jezus en Hij zal het ook doen! We leren uit Gods woord maar kunnen ook van elkaar leren! Heine je bent gezegend in Jezus naam! Broederlijke groet Sjouke

  3. Prachtig geschreven en bedankt voor de bemoediging. Heine we genieten van de aanbidding en wij zien een prachtige persoonlijke groei in jou leven en de manier waarop je de gemeente in vrijmoedigheid meeneemt naar Gods troon van aanbidding. Bedankt en ga zo door!

    1. Hey Edith! Bedankt voor je reactie. Ik geniet ook heel erg van de gemeente waar ik zo mag groeien. Het is een prachtig avontuur

Geef een reactie