Dit nieuwe avontuur begint binnenkort!

Dit nieuwe avontuur begint binnenkort!

Het is zover! Ik heb een nieuwe plek gevonden waar ik de komende tijd aan de slag mag. Na een avontuurlijke reis van exact een jaar mag ik het met jullie delen. Ik zal als kerkelijk werker namens KerkOverstag aan de gang gaan in de voortgezette Gereformeerde Kerk in Frieschepalen-Siegerswoude. Hieronder vertel ik je hoe God mij geleid heeft.

Zoals jullie weten of hebben kunnen lezen ben ik eind augustus gestopt als Hoofd Muziek binnen de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten. Dat deed ik 13 seizoenen lang en heb er in totaal 14 jaar gewerkt. De keus om te stoppen doe je niet zomaar. Daar gaat altijd een traject aan vooraf. Een belangrijk moment was 15 februari 2022. Toen kwam ik tot het punt dat ik wist dat de jas als Hoofd Muziek me niet meer goed past. Ik wou op meer terreinen graag actief zijn. Gebed, discipelschap en spreken waren gebieden waar mijn hart ook sneller voor gingen kloppen. Ik vroeg God die dag: ‘Heer, geef wat nieuws’.

Ik vroeg God ook om bevestiging in mijn verlangen. Twee dagen later kwam die bevestiging doordat iemand op mij afstapte en zei dat ik mijn vleugels mocht uitspreiden. En weer twee dagen later viel mijn oog op een vacature van predikant waar ik mij helemaal herkende. Aan het einde van die week wist ik het eigenlijk al: Ik mag de opdracht binnen Bethel uiteindelijk terug geven en God gaat iets nieuws geven.

Tot aan de zomervakantie deelde ik mijn verlangen met een paar mensen waarvan ik wist dat ze me in dit proces de goede vragen konden stellen en ook met me mee konden denken of dit wijs was of niet. Maar ook hierin ervoer ik allemaal bevestiging dat ik verder mocht onderzoeken. In de maand april gaf ik in Bethel aan dat er een eind zou komen aan mijn bediening als Hoofd Muziek en hebben we nagedacht hoe we dat op een goede manier konden doen. De maand mei stond in het teken van het aankondigen hiervan. En in de weken tot aan de zomervakantie heb ik met veel mensen en leiders gevierd wat de afgelopen jaren geweest is. Dat was echt een prachtige tijd.

Ik ervaar een roeping om voorganger te worden

Maar mijn zoektocht ging door. Ik wandelde veel met God, bad veel, had wijze mensen met veel levenservaring om me heen verzameld die me ook in gebed begeleidden en zo probeerde ik in mijn spreken met God te zoeken wat Zijn wil is. Nadat in augustus mijn werken bij Bethel stopte dacht ik een aantal dingen te weten: Ik ervaar een roeping om voorganger te worden, in een bestaande kerk, een kerk in nood en in de traditionele hoek.

Voorganger in een traditionele kerk in nood

De afgelopen jaren heeft God mijn hart echt gevormd om meer met gebed en zijn woord bezig te zijn. Het was een gebed wat ik zes jaar geleden bewust dagelijks ben gaan bidden. Dus pas op.. God gaat echt met je aan de slag! Daarnaast ging ik ook steeds meer de schoonheid van liturgie zien. Niet alleen in een dienst maar ook in het dagelijks leven. Ik durf wel te zeggen dat ik inmiddels een liturgisch leven leidt. Een leven met markeerpunten die me helpen me tot Jezus te keren. Ik weet van mijzelf dat ik meer een bouwer ben dan een pionier. Ik heb wel nagedacht over het starten van iets nieuws of me bij een nieuw initiatief aan te sluiten maar ik merkte aan alles dat dat niet de route was. Ik dacht wel vaak: als ik dan voorganger mag worden dan het liefst bij een kerk die hulp nodig heeft. Daar valt veel te winnen!

En ik zie en hoor om me heen dat God ook echt in de traditionele kerk bezig is. Dat er een opleving plaatsvind als men durft te vernieuwen. Ook dat steeds meer mensen zich aansluiten bij een kerk in het dorp. Natuurlijk lopen veel kerken nog leeg maar er wordt wel nagedacht hoe deze beweging te keren. En God leidt mensen om juist in deze mooie gemeenten te investeren. KerkOverstag is daar een prachtig voorbeeld van. Toegewijde mensen die hart hebben voor de traditionele kerk, nieuwe initiatieven lanceren om deze kerken nieuw leven in te blazen waarbij gebed een belangrijke plek heeft. Ik kwam met hen in contact in mei 2022. Hieronder lees je er meer over.

Najaar 2022

In de maanden na de zomervakantie heb ik veel gesprekken gepland met dominees en kerkelijk werkers hier in de omgeving van Drachten. Ik vond het prachtig om verbinding te leggen met verschillende leiders en kerken. Te horen wat ze allemaal deden, waar ze tegen aan liepen, wat hun verlangens waren en hoe ze dat probeerden aan te pakken. Ook veel over roeping gesproken met deze mensen. Het heeft me goed gedaan en ook geholpen in de zoektocht die ik zelf ging. Een opvallende ontmoeting was die met Gerlof Wiersma. In mei viel ik als pianist in bij het tiener-evenement Grow. Dit is een initiatief van KerkOverstag. Hij hoorde dat ik ging stoppen en spraken af elkaar binnenkort eens te spreken. Begin september zat ik bij hem op de bank. Ik vertelde van mijn verlangen en hij zag me dit helemaal doen. Ik kan niet in detail uitweiden over het hoe en wat maar er gebeurden een aantal dingen in deze ontmoeting waardoor ik veel bevestiging ervoer dat dit een deur was die open ging. Op dat moment waren er best wat kerken die hulp vroegen dus keken we naar een goede match. Misschien is de vGKN Frieschepalen-Siegerswoude wel wat. Het mooie was dat het ook dichtbij Drachten was.

Daar waar ik dacht dat God mij riep om voorganger te worden in de bestaande kerk in nood in de traditionele hoek, had ik zelf ook mijn wensen bij God neergelegd. Ik zei: als U dat wilt dan ga ik er voor maar dan zou ik het liefst niet willen verhuizen, dus een kerk hier in de buurt. En ik zou graag een studie er bij willen doen die me hier in ondersteunt. Maar dan het liefst een studie die ik kan combineren met mijn werk. En het liefst voor drie dagen in de week… Ja, maak de verlangens van uw hart bekend dacht ik…

Ik moest vaak geduld hebben. Wachten, wachten, wachten

Jozua en blijven vertrouwen

Een belangrijk verhaal in deze periode was de geschiedenis van Jozua die het beloofde land in ging. Weest dapper en vastberaden. Wijk niet uit naar links of rechts, maar ga recht op je doel af. Ik heb het vaak tegen mezelf gezegd. Ook wanneer ik gedachten kreeg toch maar een afslag te nemen, voor de makkelijke route te gaan om snel werk te hebben, of ergens in te stappen om zekerheid te hebben. Maar ik moest vaak geduld hebben. Psalm 27 eindigt met ‘wacht op de Heer, weest dapper en vastberaden, ja wacht op de Heer. Die kwam niet toevallig een aantal keren op belangrijke momenten terug. Ik moest vaak geduld hebben, wachten, wachten wachten… Maar ik wist ook dat ik God hierin moest vertrouwen. Dat deed ik ook. Steeds maar weer een wandeling maken en dat uitspreken. Het hielp me, ik kreeg veel rust en vertrouwen dat God voor ons zorgt. Kijk naar de lelies, ze werken niet en toch zorgt God voor hen, dan zal Hij toch ook nog veel meer voor jullie zorgen? Een prachtige tekst van Jezus in Matteus 6. En ondanks dat het soms leek dat alles uit mijn handen viel bleef ik geloven dat God het ging geven.

Alles komt bij elkaar

Eind januari kreeg ik dan zicht op het complete plaatje. Ik had inmiddels een studie gevonden. Deeltijd Theologie aan de CHE. Een opleiding op maat en die werk en leren combineert. Alles wat ik leer op de studie mag ik direct toepassen in mijn werksetting. Precies wat ik gevraagd had aan God. Het is een opleiding die me gaat helpen me te begeleiden tot het worden van voorganger. En inmiddels was ook duidelijk dat als Frieschepalen door zou gaan, dat het zou gaan om 20 uur per week. Dat is dus bijna drie dagen! Begin februari was er een kennismaking tussen KerkOverstag, de kerkenraad en mij. Een prachtige avond waarin ik direct ervoer: Dit is de plek! Na afloop was ik enthousiast en ook de kerkenraad was unaniem enthousiast! Twee weken later mocht ik me presenteren op een gemeenteavond. Nadat ik had verteld wie ik was en wat ik zou kunnen betekenen voor de gemeente beantwoorde ik nog enkele vragen en ging ik weer naar huis. Aan het einde van de avond kwam het telefoontje van de voorzitter van de kerkenraad dat 94% voor stemde. Een groot mandaat dus om aan de slag te gaan.

God bracht alles bij elkaar!

De Kerkzaal van de vGKN Frieschepalen-Siegerswoude

Ik was zo blij! God bracht alles bij elkaar. Naast de gevonden studie ook een kerk in de traditionele hoek die hulp nodig heeft waar ik drie dagen mag gaan werken en waarvoor ik niet hoef te verhuizen. In deze kerk is nu geen dominee dus als kerkelijk werker kan ik deels deze rol en werkzaamheden oppakken. Dankbaarheid alom. Wat ook mooi is, is dat het een kerk is waar veel lijntjes lopen met de vGKN in Boornbergum. En dat is de kerk waar ik ben opgegroeid en waar ik twee weken geleden nog sprak in een ochtenddienst. Ergens zou je kunnen zeggen dat ik weer ‘terug’ ben. En weet je wat nou een mooi detail is? De gemeenteavond werd gehouden op 14 februari. Dat is de 365ste dag na 15 februari 2022 toen ik de Heer vroeg om iets nieuws. Wat een timing. De volgende ochtend werd ik wakker in een ‘nieuw jaar’ waarbij ik een nieuwe werkplek gevonden had.

En nu?

Ik zal binnenkort aan de slag gaan in de vGKN Frieschepalen-Siegerswoude. Afgelopen zondagochtend zat ik al even in de dienst en het voelt warm, al een beetje als thuis. De komende tijd zullen we het contract opstellen en ondertekenen en als dat klaar is begint mijn avontuur daadwerkelijk. Terugkijkend was dit een behoorlijk avontuur met God maar wel eentje die ik niet had willen missen. Ik kan echt getuigen dat God spreekt, dat Hij leidt en voor je zorgt als jij een stap uit de boot zet. Hij laat je niet vallen, Hij laat je niet los. Ik heb deze periode ook echt leren vertrouwen op God. Dat hij spreekt, dat Hij mijn voetstappen bestuurd als ik me door Hem wil laten leiden. Dat vraagt veel vertrouwen en geloof. Dat is de afgelopen periode ook echt gegroeid. En ik durf wel te zeggen dat God mij en de gemeente in Frieschepalen op een bijzondere manier bij elkaar hebben gebracht. Dit is de plek!

52 Replies to “Dit nieuwe avontuur begint binnenkort!”

 1. Wat een mooie stap, Heine, juist ook hoe je hierin geleid bent. En mooi hoe je het zo allemaal beschrijft. Ik wens je van harte heel veel zegen, vreugde en vrucht toe.

  1. Hey Ludy! Bedankt. Het was een heel avontuur. En dan heb ik nog maar een gedeelte op papier gezet zonet. Heel dankbaar!

   1. Lieve Heine, wat heb je weer vol vertrouwen een antwoord van de Allerhoogste mogen ontvangen.
    Ik wens je Gods Kracht en Rijke Zegen

  1. Lieve Heine, wat gaat God een bijzondere weg met jou! Wens jou en je gezin veel zegen en ook plezier toe in deze nieuwe bediening en uitdaging. Bemoedigend ook, wat je schrijft.

 2. Waar je hart van Gods liefde is daar rust ook Zijn zegen. Wat een uitdaging en toch wetende dat Gods wil de beste is. Ook zie je wel eens meer vragen dan antwoorden. Hij is je nabij en wens ik je zijn Zegen.

  1. Dag Bas! Dank voor je mooie reactie. In afhankelijkheid van Hem en geleid door Zijn Geest gericht op Jezus! Komen we vast een heel eind met elkaar. Dat eerst maar proberen vast te houden.

 3. En wat zijn we blij dat je bij β€˜ons’ komt. Een nieuwe toekomst vol van hoop, omdat God ons dat heeft beloofd. Ook onze gebeden zijn verhoord!

  1. Ja klopt Janita. Jullie hebben ook je reis gehad afgelopen tijd. Bijzonder hoe onze wegen zijn gekruist

 4. Van harte gefeliciteerd met – en veel zegen op – deze plek! Leuk om te lezen hoe je je zoektocht beleefd hebt.

 5. Prachtig te lezen hoe God jou op deze weg zet! Erg goed dat er (nieuwe) kerkleiders opstaan om gemeenten in nood te helpen over kerkmuren heen.

  1. Dag Henk! Absoluut. En dankbaar voor organisaties als KerkOverstag die zo veel werk verzetten in dit werk. Over kerkmuren heen kijken houd ik ook van. Bedankt voor je bericht!

 6. Prachtig Heine! Waar een deur dicht gaat, gaat er ook weer een nieuwe open! Zegen in je nieuwe bediening! We houden fijne herinneringen aan jou en wat je voor ons hebt betekend in de Bethel. Nu mag de nieuwe jas aan!πŸ˜‰
  Groet van Edwin en Margriet

  1. Lieve Margriet en Edwin! Bedankt voor jullie bericht. De warme herinneringen zijn geheel wederzijds! Idd, nu een nieuwe jas. We gaan het meemaken! Groeten Heine

 7. Gefeliciteerd met je benoeming. Ik ben nieuwsgierig naar het pad dat jij verder gaat bewandelen, hoe we daarin gaan oplopen en wat dat betekent voor onze kerk en gemeente (en ben heel erg nieuwsgierig naar je muzikale talent:))! Tot gauw!

  1. Dag Elleke! Bedankt voor je bericht. Ik zie er naar uit kennis te maken en idd samen op te lopen met elkaar. Groot dromen, veel van God verwachten en vragen en steeds ons vertrouwen op Hem stellen. Zingend en biddend en in woord en daad. Dat is al een hele opgave maar laten we die koers maar inzetten! Tot snel!

  1. Thanx. Als je het goed vindt laat ik dat aan iemand anders over haha. Maar om het te zien, daar zie ik naar uit

 8. Wat goed om te lezen dat de Heer je een nieuwe plek heeft gewezen! Ik ben benieuwd hoe Hij je tot een zegen laat zijn binnen deze gemeente!

 9. Wat cool Heine, om zo de veelkleurigheid van God te mogen laten zien !
  Langs wegen die geen mens bedenkt maakt Hij jou Zijn wil bekend !
  Gods zegen in je nieuwe bediening
  Groetjes Lammy Jonker

  1. Dag Lammy! Dankjewel! Absoluut langs wegen die geen mens bedenkt! Prachtige tekst, prachtig lied! Groetjes Heine

 10. Waarde Heine,

  Zo af en toe check ik even je blog. En uit nieuwsgierigheid begon ik je YouTube filmpjes te bekieken maar bleef ademloos doorkijken -en vooral door luisteren- haha. Wat inspirerend om je levenswandel met de Heer der Heerscharen te zien! Zo vol vertrouwen, wat is dat krachtig.

  Laatst zag ik de serie The Chosen (seizoen 1 is fantastisch. Daarna is het soms goed en soms astronomisch slecht; echt huilen met de pet op, maar dat terzijde) en ik dacht ‘die Heine Bosma is eigenlijk ook echt een discipel, maar dan in de tijd van nu’.

  En wat mooi voor de traditionele tsjerke dat ze jou daar ‘hebben’!

  Trouwens; ooit heb je me geleerd hoe ik op bruiloften met een biertje in de hand moet dansen. Ik maak er nog steeds gebruik van, kan ik je vertellen!

  Alle goeds en God’s rijke zegen met je nieuwe bediening.

  1. Hey Christiaan

   Wat leuk dat je reageert! Bedankt voor je mooie woorden en bemoediging. En leuk dat je kijkt!! πŸ™‚

   Oja dat dansen met een biertje. Vooral handig voor mensen die niet kunnen dansen of geen zin hebben toch? Haha!

   Jij ook Gods zegen!

   Groeten Heine

 11. Geachte collega,

  Hoe kunt u baby’s dopen als baptist ? U gelooft toch in de doop van volwassenen ?

  Hoogachtend,

  Ds Kensen.

  1. Dag Gerda

   Bedankt voor je bericht. Goede vraag! In mijn functie heb ik geen sacramentele bevoegdheid. Dat wil zeggen dat ik niet het avondmaal of de doop mag bedienen in het kerkgenootschap waar ik actief ben. Voor mij is het mooiste dat een mens een keus maakt voor Jezus. En ik wil ze helpen om hun leven met Jezus vorm te geven in de cultuur en tijd van nu. Daar focus ik me op in welke kerk ik ook ben.

   1. Prachtig mooi Heine zo God jou op die plek neerzet. Wanneer je het aan Hem overlaat dan klopt alles en kun je ervan op aan dat je Zijn wil mag vertegenwoordigen.
    We kunnen elkaar de hand geven want bij mij is het net zo. Ondanks jarenlang tegengas van de verkeerde kant komt ook mijn bediening nu héél dichtbij. Het zal vast bij de bijzondere tijd horen waarin we nu leven. Als je het mij vraagt behoor jij ook bij die overwinnaars (Openb. 2)
    Gods onmisbare zegen toegewenst.
    Shalom, Piet de Jong

Geef een reactie