Hoe ik kerst overleef…

Hoe ik kerst overleef…

Nog anderhalve week en dan vieren we met elkaar kerst. Een periode die heel verschillend ervaren kan worden. Voor de een een heerlijke tijd met familie en vrienden met veel gezelligheid en sfeer, voor de ander een donkere tijd met veel drukte of het alleen zijn met de feestdagen. Voor mij geldt gelukkig het eerste. Ik geniet van de kerst, the most wonderful time of the year. Maar vooral vanwege mijn werk zijn er een aantal valkuilen waar ik, en vele mede muzikanten en zangers, voor moet waken. Hieronder deel ik er drie.

Het was deze ochtend dat ik over dit onderwerp hoorde via een podcast en het zette me even op scherp. Ik hoop dat er ook iets tussen zit voor jou.

 

1. Priori-tijd

December is voor mij een tijd waarin heel veel gebeurd. In totaal draai ik zelf 11 diensten met daarbij nog een groter aantal repetities. En dan zijn er nog de andere diensten waarin ik zelf niet op podium hoef te staan maar wel andere teams help voorbereiden op deze diensten. Het gevaar is dat ik vanwege de grote hoeveelheid me laat opslokken door alles wat er moet gebeuren en dat ik daardoor in december alleen maar me verbonden voel met het werk in Bethel en niet met de mensen die belangrijker zijn dan al dat werk.

Het is de maand waarin iedereen druk is met van alles en nog wat. Je herkent het vast wel bij jezelf in het voorbereiden van de feestdagen, de drukte in de winkelcentra, hordes mensen om je heen en die je ontmoet waardoor je soms voorbijgaat aan de essentiële dingen.

In Lukas 5:15-16 staat: Maar het nieuws verspreidde zich juist verder, en grote mensenmassa’s verzamelden zich om naar hem te luisteren en zich van hun ziekten te laten genezen. Hijzelf trok zich geregeld terug op eenzame plaatsen om er te biddenIn The Message vertaling staat as often as possible.

Het gevaar van de drukte in deze maand is dat we teveel opgaan in de mensenmassa en de gehaastheid. Juist in deze maand is het zo belangrijk om prioriteit te geven aan de essentiële dingen: tijd met Jezus en tijd met je gezin. Terug blijven keren bij Degene die je het leven heeft gegeven, die de vrede geeft die je nodig hebt en de basis is waaruit je de rest goed kan doen. Jezus zelf was ook tussen de grote hordes mensen maar trok zich geregeld terug om te bidden tot zijn Vader.

Voor mijzelf is dit een harde les geweest de afgelopen jaren. Ik heb zo vaak in december de tijd gegeven aan alles wat gebeuren moest en dat ik in de vakantie ook nog ziek werd waardoor mijn gezin niet zoveel aan mij had. Maar daar is gelukkig wel verandering in gekomen. Ik zie dat het essentieel voor mij is om te werken aan ‘heilige ritmes’ die me dagelijks helpen terugkomen bij Jezus waardoor ik goed gefundeerd blijf. In september heb ik al tijd geblokt in mijn agenda voor de maand december waardoor ik nu genoeg tijd thuis ben en aandacht kan geven aan Judith, Jesse en Matthias. Natuurlijk komt er straks rondom de kerstnachtdiensten een piek qua drukte maar die is nu prima behapbaar.

Check video 1 over prioriteit

2. Alles draait om kerst

Kerst is dé tijd dat mensen die niet of nauwelijks in een kerk komen juist wel gaan. Daarom dat we juist nu ook uitpakken. Natuurlijk willen we God ook het beste van onszelf geven. Maar daarin ligt ook weer een gevaar op de loer dat we van excelleren vervallen tot perfectie. Excelleren, het beste geven van jezelf, is iets goeds maar perfectie is iets wat niemand kan halen en waar je uiteindelijk alleen maar teleurgesteld raakt in jezelf.

We moeten leren zien dat niet kerst, en alles wat we daarvoor uit de kast halen, maakt dat mensen een keuze maken voor God maar dat het God zelf is die mensen naar zich toe trekt. En dat is iets wat het hele jaar door kan gebeuren. Dat mensen weer hoop krijgen in een heftige situatie, verlost worden van ellende waarin ze verkeren, herstel zien gebeuren in hun eigen leven en zich gezien voelen door God zelf en mensen om hen heen.

Wat mij hielp in de voorbereiding naar de repetities voor de kerstnachtdiensten was het volgende citaat: Onze identiteit is in Jezus, niet in onze performance. Misschien gaan de diensten geweldig, krijg je veel complimenten, misschien gaat het ok of gaat er van alles verkeerd. In Jezus ligt onze identiteit. Dus: relax, doe je best, geniet van kerst, van elkaar en de mensen om je heen. 

Check video 2 over alles draait om kerst?

3. Ken je eigen grenzen

Het is belangrijk dat je van jezelf weet wat je aan kan. Soms wordt er zoveel van je gevraagd dat je te veel doet. Dat je overuren draait en te weinig rust neemt, dat je twee of drie dagen lang in de ochtend, middag en avond achter elkaar doorwerkt. Je gaat uiteindelijk aan jezelf voorbij, over je eigen grenzen heen en vergeet uit te rusten, op adem te komen, bij Jezus en de mensen die je lief hebt te zijn.

Slow-down your life! Kijk goed of het behapbaar blijft. Loop in wandeltempo overal naar toe en stop met rennen. Plan goed vooruit of pak bepaalde zaken later op.

Check video 3 over ken je eigen grenzen

Slot

Het draait om wie we zijn en niet om wat we doen. We leren ons zelf zien en kennen door dicht bij Jezus zelf te blijven. Door verbonden te blijven met God de Vader, met jezelf en de mensen die het dichtst bij je staan. Omdat er in deze maand veel op ons af komt is het belangrijk dat we onszelf blijven. Kijk naar wat je kan delegeren of wat kan wachten tot volgend jaar.

Zelf heb ik me hieraan goed proberen te houden en heb ik nog nooit zo’n mooie decembermaand gehad waarin ik me sterk verbonden voel met Jezus, mijn gezin en waarin ik met veel plezier en energie mijn werk kan doen.

Heine

One Reply to “Hoe ik kerst overleef…”

Geef een reactie