Bidden doe je niet aan het begin van de repetitie

Bidden doe je niet aan het begin van de repetitie

Als je nadenkt over welke stappen je als team wilt zetten dit seizoen, of waar je op in gaat zetten als muziekwerk/muziekteams binnen een kerk als geheel dan zijn er heel veel verschillende dingen waar je op kan focussen. Vaak denken we dan praktisch: nieuwe muzikale input, inzetten op muzikale groei, toepassen van tracks, meer muzikanten werven, goede liederen schrijven en nieuwe liederen importeren in de gemeente. Op zich zijn dat prima ideeën. Maar de beste plek om te beginnen en ook antwoord te krijgen op deze vraag is op je knieën. Lees verder!

We zeggen heel vaak dat gebed zo belangrijk is maar hoeveel tijd besteden we daar nou echt aan? Gebed zou eigenlijk verweven moeten zijn in onze voorbereiding, repetities en in onze aanbidding op zondag. Toch is het soms verbazingwekkend om te zien hoeveel meer tijd we achter de microfoon staan of achter ons instrument zitten dan dat we aan het bidden zijn. Vaak aan het begin en aan het einde van de repetitie maar als je kijkt naar aanbidding, dan is het zo verweven met gebed. Onze gebeden worden liederen en uit onze aanbidding komen gebeden voort.

Psalm 144:9-11 – Ik wil een nieuw lied voor U zingen, God, voor U spelen op de tienjarige harp, want U brengt koningen redding, U hebt David, uw dienaar, bevrijd. Bevrijd ook mij van het moordende zwaard, ontruk mij aan de greep van vreemdelingen die leugens spreken met hun mond, bedrog verbergen in hun handen.

Psalm 9:1-14 – I will give thanks to you, Lord, with all my heart, I will tell of all your wonderful deeds. I will be glad and rejoice in you, I will sing the praises of your name, O Most High. My enemies turn back, they stumble and perish before you. For you have upheld my right and my cause, sitting enthroned as the righteous judge. You have rebuked the nations and destroyed the wicked, you have blotted out their name for ever and ever. Endless ruin has overtaken my enemies, you have uprooted their cities, even the memory of them has perished. The Lord reigns forever, he has established his throne for judgment. He rules the world in righteousness and judges the peoples with equity. The Lord is a refuge for the oppressed, a stronghold in times of trouble. Those who know your name trust in you, for you, Lord, have never forsaken those who seek you. Sing the praises of the Lord, enthroned in Zion, proclaim among the nations what he has done. For he who avenges blood remembers, he does not ignore the cries of the afflicted. Lord, see how my enemies persecute me. Have mercy and lift me up from the gates of death, that I may declare your praises in the gates of Daughter Zion, and there rejoice in your salvation.

Je ziet ook bij de psalmen dat het aanbidden van God en het bidden tot God met elkaar samen gaat. Dit zijn maar twee voorbeelden..

You can’t be a worship leader without being a prayer leader

Gebed moet de motor zijn van ons muziekwerk en van onze muziekteams. Het is niet iets wat alleen gebeurd aan het begin en het eind van de repetitie. Nee, het is de motor en het is verweven in de repetitie. Hieronder wil ik kort ingaan op de rol van het gebed en waarom dat verweven zou moeten zijn in je repetities.

Het gebed

Paulus zegt “bid onophoudelijk”. Dus niet alleen als het noodzakelijk is maar ook als het niet noodzakelijk is. Als we meer en meer ons zullen focussen op het gebed dan zal dit echt zijn vruchten afwerpen. Maar andersom ook… En er zijn heel veel dingen waarvoor je kan bidden:

  • Het maken van de juiste keuzes
  • Openbaring van God
  • Fysiek en geestelijk gezond blijven
  • Scherpe en goede afstemming op de heilige Geest
  • Bidden voor al onze muzikanten en zangers in onze teams
  • Meer muzikanten
  • Richting en wijsheid in de weg die we mogen gaan met elkaar

Filippenzen 4:6,7 – Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig heeft en dank Hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren. 

Wees niet bezorgd over het aantal muzikanten dat plotseling stopt. Wees niet bezorgd over wat andere mensen van je zullen denken. Wees niet bezorgd over hoe de toekomst van het team er uit zal zien. Enzovoort.. We moeten hierin leren omdenken. Vraag God wat je nodig hebt. Denk niet ‘o help’ maar ga bidden en vraag God wat je nodig hebt.

Als we meer en meer ons zullen focussen op het gebed dan zal dit echt zijn vruchten afwerpen. Maar andersom ook… 

Dit is iets wat voor iedereen geldt. En we hebben elkaar nodig om hierin bemoedigd te worden, aangespoord te worden om het doen en ons er in te verdiepen. Voor de een gaat het automatisch en de ander heeft even een zetje nodig. En dat is allemaal prima. Maar het is iets fundamenteels wat onder andere in je repetities geïntegreerd moet zijn.

Afwisselen van gebed en aanbidding

En dan kom ik bij het tweede. Zoals we net zagen in de psalmen zijn aanbidding en gebed onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het gaat in elkaar over. Je kunt het een niet los zien van het andere. En dus zul je daar in je repetities ook iets mee kunnen en moeten doen. Het gaat er niet om dat er nummers worden gerepeteerd maar het creëren van een moment met God. Dit is iets wat we in de dienst nastreven. Maar dan zal dit ook in je repetities moeten gebeuren. Net zoals wie je bent op het podium gelijk moet zijn aan wie je door de week bent zal datgene wat je doet tijdens de repetities ook een afspiegeling moeten zijn wat je nastreeft op podium.

Dus zing je setlist, aanbid God, wissel je liederen af met gebeden voor je team en de gemeente. Breng de gemeente alvast voor Gods troon in datgene wat je aan teksten aan het zingen bent. Laat je daarin leiden door de heilige Geest en durf ook te wachten op God.

Om het praktisch te maken: Vraag je muzikanten het intro een aantal keren te spelen van het eerste nummer van je setlist of het gedeelte van je setlist waarin je echt focust op intimiteit met God en met Jezus. Of vraag je muzikanten om gewoon 1 akkoord te spelen en dit een tijdje vol te houden. Probeer als team je geest met Gods Geest te verbinden en heel bewust te bidden voor dit moment, hardop, en het ook op te dragen aan Hem. Zing daarna het nummer en durf zelfs bijvoorbeeld halverwege nog een gebed in te lassen waarin je datgene wat je gezongen hebt te projecteren op de gemeente. Stel je zingt het nummer Stil mijn ziel wees stil, dat je na het derde refrein gewoon de tijd neemt om te bidden voor de mensen die zondag komen, dat ze echt hun vertrouwen op God mogen stellen, dat ze zich ook echt mogen uitstrekken naar Hem en rust mogen vinden in dat moment. Bid dat God dingen aan hen openbaart. Vervolg daarna gewoon het lied.

Zo’n soort gebed kan ook prima nadat je het nummer hebt gespeeld maar blijf gewoon spelen als muziekteam, stop niet met spelen. Durf na dit nummer ook eens een stilte te laten vallen en wacht met elkaar op iets wat God misschien duidelijk wil maken. Reageer daar op en zet eventueel een lied in wat helemaal niet op de setlist staat. Op die manier ben je veel meer bezig met het doorleven van het moment wat zondag ook komt inplaats van dat je het lied muzikaal oefent.

Geen nummers repeteren maar een moment met God creëren

Wanneer we gebed zien als iets verplichts of een gewoonte dan zal het nooit de impact hebben die het zou kunnen hebben. En ik geloof dat God iets nieuws wil geven. Hij wil ons vullen vanuit Zijn overvloed. We hebben nooit genoeg van God. Ondanks dat Hij alles al met ons gedeeld heeft ontdekken we ons leven lang steeds weer nieuwe dingen en leren we Hem steeds beter kennen. Ik geloof dat we nog heel veel zegen van God mogen ontvangen. De vraag is of we ons er ook naar uitstrekken.

 

Mocht je hierin stappen willen zetten maar weet je niet hoe? Er zijn allemaal verschillende manieren hoe je dit vorm kan geven. Neem gewoon even contact met me op via het contactformulier op deze site. 

 

2 Replies to “Bidden doe je niet aan het begin van de repetitie”

  1. Wauw mooie nieuwe input. Mooi hoe je God een plaats geeft en ruimte om zijn werk te doen. Om de mensen te motiveren hiermee aan de slag te gaan tijdens de repetities en in de voorbereiding van de dienst. Dan zing je eigenlijk biddend. Spreekt me enorm aan. Top Heine.

    1. Dankje Mirjam. Ja het is een mooie ontdekkingstocht, elke keer weer. Mooi om deze dingen veel meer met elkaar te verweven!

Geef een reactie