Lied van hoop

Lied van hoop

Lied van hoop!

Wat is jouw lied van hoop? Deze vraag kreeg ik toen ik op de worship conferentie van Worship Central in Birmingham was eind juni. Wat is het lied dat jou hoop en kracht geeft in moeilijke tijden of wanneer je de stress voelt opkomen? September is begonnen. Je start fris en met energie, hoop ik, maar wat doe je als er straks tegenslag komt? Waar laat je je dan door leiden? Wat is jouw lied van hoop? Anna Hellebronth, één van de aanbiddingsleiders daar, vroeg dit naar aanleiding van het verhaal uit 2 kronieken 20:15-30. Lees het thuis eens.

Koning Josafat krijgt te maken met buurlanden die oorlog willen. En wat doet Josafat? Hij pakt niet de wapens op maar gaat eerst God zoeken en vraagt daarna het volk te vasten en te bidden. In een verklaring stond dat dit Josafat op zijn best was. Hij roept vervolgens het volk bij elkaar en doet twee dingen. Hij herinnert het volk wie God is maar hij herinnert God ook aan zijn verbond. Gods antwoord is dat ze niet bang hoeven te zijn want de strijd is aan God en Hij is met hen. De reactie van het volk is tweeledig: Eerst buigen ze in aanbidding en daarna staan ze op om te juichen en compleet uit hun plaat te gaan in het aanbidden van God. Vanwege God’s belofte stelt Josafat zelfs muzikanten op die voor in het leger God gaan aanbidden.

Want ze werden wel opgedragen te gaan. Het betekende niet dat ze passief konden blijven. Nee ze werden opgedragen om te gaan, zich op te stellen en dan te blijven staan. (Lijkt mij zelf als muzikant niet zo’n prettig idee dat er tienduizenden mannen met speren en ander materieel op me af komt terwijl ik daar sta met mijn piano onder de arm).

Dit verhaal inspireert me enorm. Het helpt mij te herinneren dat ik wil zijn als een Josafat die is op zijn best. Dat wanneer het moeilijk wordt ik me tot God keer in plaats van alleen maar te kijken wat er om me heen gebeurd. Het helpt me te komen naar de kerk één van de plekken waar we elkaar helpen herinneren dat Jezus overwinnaar is. En het helpt me om te zien dat ik zeker ook een aandeel heb door te gaan, me voor te bereiden, soms dwars door processen heen moet in plaats van ze te ontwijken. Maar wel met de belofte dat God met ons is en dat de overwinning al lang behaald is.

Hier een gedeelte van mijn lied van hoop: “I’ve seen You move, You move the mountains. And I believe, I’ll see You do it again. You made a way, where there was no way. And I believe, I’ll see You do it again”. Ik heb God op bijzondere manieren aan het werk gezien afgelopen jaren. Zijn naam is echt groot. Ik geloof dat we dat komend seizoen zeker weten ook gaan zien.

Heine

Geef een reactie