Middaggebed

Middaggebed

Elke vrijdagmiddag van 12:15u – 12:45u (inloop vanaf 12:00u)
@ Zuiderkerk, Drachten, De Drift 46 (ingang via de achterzijde)

De komende vier vrijdagen zijn er speciale Adventsvieringen om bewust naar kerst toe te leven. Download de liturgie helemaal onderaan de pagina.

Al in Handelingen lezen we dat de apostelen op gezette tijden ruimte maken voor het gebed. Het is geworteld vanuit de Joodse traditie. Op gezette tijden op de dag tijd maken voor God die ons de tijd heeft geschonken. Door de eeuwen heen pakken heel veel mensen deze ‘geestelijke oefening’ op. Sommigen drie keer op een dag (ochtend, middag, avond), anderen kiezen, zoals mensen in het klooster, voor 7 momenten op een dag om God te zoeken. Het helpt ons om gedurende de dag steeds God voor ogen te houden (Psalm 16) en de momenten met God door de dag heen te verdichten. 

Steeds God voor ogen houden en de momenten met Hem door de dag heen verdichten

Vanuit deze achtergrond nodigen we je uit bij dit middaggebed. In het getijdengebed wordt dit ook wel de sext (het zesde uur van de dag) genoemd. Maar gewoon het middaggebed is ook goed. Op de achtergrond voelen we het moment dat Jezus aan het kruis hangt. 

In dit half uur wat voor ons ligt komen een aantal dingen aan bod: een drietal liederen, het lezen van een psalm en een gedeelte uit het Nieuwe Testament, ruimte voor persoonlijke voorbede, het samen uitspreken van een aantal gebeden en de stilte om bij God te zijn. Daar beginnen we ook mee. We maken een beweging van groot naar klein en weer terug: van staan, naar zitten, naar knielen en weer terug. Zie het als een dans of als een manier om ook lichamelijk uiting te geven aan onze ontmoeting met God.

We komen in stilte binnen en bereiden ons voor op de drie minuten stilte die beginnen om 12:15u. Daarna zingen we een lied om de uitnodiging van de Heilige Geest. Wees welkom!

Aanschuiven?

Voel je vrij om aan te schuiven. Download onze liturgie die we ontwikkeld hebben voor dit middaggebed.

Of voeg jezelf toe aan onze whatsappgroep en ontvang elke vrijdagochtend een reminder met o.a. de te lezen teksten

ADVENTSLITURGIE

Hieronder kun je de liturgie downloaden die we speciaal gebruiken voor de Adventsperiode